Metaaldetector regels en wetgeving in Nederland

Op deze pagina hebben wij de metaaldetectie wet- en regelgeving die in Nederland geldt samengevat zodat je goed geinformeerd en voorbereid op pad kunt gaan met je metaaldetector.

Heb je een vergunning nodig voor het zoeken met een metaaldetector?

Voor het gebruik van een metaaldetector heb je in Nederland geen vergunning nodig. In Nederland is het toegestaan om met een metaaldetector rond te lopen op openbare plaatsen. Wel is het verboden om gericht te zoeken en te graven op plekken die gemarkeerd zijn als archeologische plekken. In alle andere gevallen moet je toestemming hebben van de landeigenaar om het terrein te mogen betreden. Let erop dat in een aantal plaatsen een algemeen verbod van toepassing is voor het gebruik van metaaldetectoren. Check altijd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) als je twijfelt of informeer bij de gemeente waar je wilt gaan zoeken naar de APV. 

Download Algemene Plaatselijke Verordening

Plaatsen zoals Nijmegen en Arnhem hebben een algemeen verbod voor het gebruik van metaaldetectoren in verband met veel achtergebleven munitie en explosieven uit de tweede wereldoorlog die nog altijd op bepaalde plaatsen onder de grond liggen.


Waar mag je niet zoeken met een metaaldetector?

  • 1. Terreinen waar archeologische opgravingen plaats vinden Nooit zoeken op archeologische sites, plekken waar er archeologische opgraving bezig is, tenzij u toestemming heeft verkregen van de bevoegde instanties (om mee te helpen bij een archeologische opgraving). (zie o.a. www.cultureelerfgoed.nl)
  • 2. Beschermde cultuurhistorische plekken zoals bv. Kastelen, burchten en ruïnes
  • 3. In gemeentes met een metaaldetectorverbod In sommige Nederlandse gemeentes, zoals in Nijmegen en Arnhem is er een metaaldetectorverbod van kracht. In welke gemeentes een verbod van toepassing is kan je bij je gemeente zelf navragen of online raadplegen via het APV (Algemene Plaatselijke Verordering) in jou gemeente. Voor de gemeente Opsterland in Friesland, de gemeente waarin Kooistra Detectors is gevestigd vindt u hier bijvoorbeeld de APV: APV van Opsterland
  • 4. Ingezaaide akkers Loop nooit op ingezaaide akkers en vraag aan de landeigenaar / boer of er periodes zijn in het jaar dat zijn akkers zijn ingezaaid en je er dus niet mag zoeken met je metaaldetector.
  • 5. Weidegebied met vee
  • 6. Bos en beschermde natuurgebieden In het bos en in natuurgebieden is het vaak verboden te zoeken met de metaaldetector. Om te weten waar het wel of niet mag contacteer je het beste de boswachter of de beheerder. Of vraag het na bij de gemeente. In de natuur die Staatsbosbeheer beheert is het zoeken met een metaaldetector altijd verboden. In alle natuur die Natuurmonumenten beheert is het ook verboden om te zoeken met een metaaldetector.
  • 7. privé terrein waar je geen toestemming voor hebt gevraagd Als je ergens wilt zoeken, dan heb je daar toestemming voor nodig van de grondeigenaar of beheerder, of dit nu voor private grond is of voor openbaar domein. Vraag voor je ergens begint met zoeken aan de eigenaar of beheerder van de grond toestemming om er te mogen zoeken. Neem voor de zekerheid, vooral bij overheidsgrond uw legitimatie mee. Krijg je geen toestemming, zoek hier dan niet met je metaaldetector.
  • 8. Dieper dan 30 cm zoeken ( graafverbod) Je mag geen vondsten opgraven die dieper dan 30 cm in de grond liggen. Om dieper dan 30 cm te mogen graven moet je een vergunning hebben die enkel wordt uitgegeven aan bedrijven en overheden.
  • 9. Sommige stranden Op veel stranden mag gezocht worden, maar er zijn ook stranden waar het niet mag. Raadpleeg de beheerder, het APV of contacteer de gemeente om na te vragen of je op het betreffende strand mag zoeken met je metaaldetector. Het is vrijwel altijd verboden om in de duinen te zoeken.
  • 10. Water Iets opgraven onder water of voorwerpen meenemen die onder water liggen is in principe verboden.

Waar mag ik wel zoeken met een metaaldetector?

Er zijn in Nederland voldoende plekken waar je gewoon mag zoeken met een metaaldetector. Houdt er wel rekening mee dat dit per gemeente kan verschillen. Check de APV van de gemeente waar je wilt gaan zoeken om te weten waar dit wel en niet is toegestaan. Over het algemeen zijn openbare stranden, geploegde akkers, parken, grasvelden rondom zwemplaatsen, sportvelden, evenementen terreinen en speeltuintjes goede plekken om met een metaaldetector op pad te gaan. Daarnaast zijn er duizenden grondstukken, landerijen en velden waar je in Nederland na toestemming van de landeigenaar of de boer vrij mag zoeken met je metaaldetector.

Wie is de eigenaar van de bodemvondsten die je vind met een metaaldetector?

Wie is de eigenaar bij een schatvondst?

Bij een schatvondst of andere waardevolle bodemvondst met een metaaldetector, waarbij de eigenaar niet meer kan worden gevonden zijn de vinder en de grondeigenaar volgens het Burgerlijk Wetboek beide voor de helft eigenaar van de vondst. De schat of de waarde ervan moet dus onder beide verdeeld worden.

Wie is de eigenaar van archeologische bodemvondsten die toevallig gevonden zijn? ( Niet tijdens een archeologische opgraving)

Deze archeologische vondsten of bodemvondsten zijn eigendom van de vinder.

Moet ik de bodemvondsten die ik vind met een metaaldetector ergens melden?

Er bestaat een meldplicht voor bodemvondsten. Maar welke bodemvondsten moeten wel en welke hoeven niet gemeld te worden? En waar moeten de bodemvondsten dan gemeld worden?

Moet ik een schatvondst met een metaaldetector ergens melden?

Een schatvondst, iets van waarde dat zolang verborgen is geweest dat de eigenaar niet meer kan worden opgespoord, moet volgens het Burgerlijk Wetboek bij de gemeente waar de schat is gevonden worden gemeld.

Moet ik archeologische bodemvondsten met een metaaldetector ergens melden?

Volgens de erfgoedwetmoet je archeologische toevalsvondsten verplicht melden bij de Minister. In de praktijk is dat bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Melden kan via de volgende link: Vondstmeldingsformulier De vondsten moeten eveneens worden aangemeld bij de desbetreffende archeologische instanties:

Voor munten:

Geldmuseum Utrecht (Koninklijk Penningen Kabinet) 
www.geldmuseum.nl
Bezoekadres: Leidseweg 90, 3531 BG, Utrecht
Telefoon: 030-2910492
Fax: 030-2910467
Email: info@geldmuseum.nl

Meldt alle schatvondsten, archeologische munten en archeologische bodemvondsten ook bij:

  • Provinciaal Archeoloog in uw provincie
  • De PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) De PAN documenteert oudheidkundige vondsten in prive-bezit, met namen metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector. Ze publicieert deze online om zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap ( kennis over de geschiedenis), erfgoedonderzoek, musea en alle andere geinteresseerden. U kunt uw archeologische vondsten online melden via de PAN App:https://portable-antiquities.nl/panapp/ De vondsten blijven altijd in jouw bezit en eigendom en er zal nooit privacy gevoelige informatie ( je naam of de exacte vindplaats) gedeeld worden. Meer informatie over de PAN: www.portable-antiquities.nl/pan/#/public 

Verder moeten bijzondere archeologische vondsten, waarvan men kann aannemen dat ze van wetenschappelijke cultuurhistorische waarde zijn ook gemeld worden bij de Burgermeester van de plaats waartoe het gebied behoort.

Moet ik gevaarlijke, criminele of verboden bodemvondsten met een metaaldetector ergens melden?

  • Wapens en munitie
    Het in eigendom hebben of het vervoeren van wapens of munitie is verboden. Mocht je vuurwapens, munitie, bommen, granaten, mijnen of steekwapens vinden met je metaaldetector. Stop dan onmiddelijk alle activiteit, bel de politie en blijf op een veilige afstand. Voor bommen en granaten moet vaak ook de explosieve opruimingsdienst worden ingeschakelt. Indien er sprake is van gevaar ga dan als volgt te werk: 
- stop meteen met de (graaf)werkzaamheden 

- bedek blootgelegde delen van munitie voorzicht met aarde 

- markeer de positie en onthoud goed hoe u de plek kunt terugvinden 

- waarschuw de plaatselijke politie 

- ga absoluut niet zelf met wapentuig slepen!

  • Menselijke resten
    Mocht je tijdens het zoeken met een metaaldetector menselijke resten aantreffen contacteer dan onmiddelijk de politie.
  • Objecten die wijzen op criminele activiteiten ( crime scene) / gestolen objecten, persoonlijke bezittingen of objecten die wijzen op een ongeluk of misdrijf. Mocht je objecten vinden, die vermoedelijk deel uitgemaakt hebben van een misdrijf, van criminele zaken, een crime scene, ongeluk of van diefstal afkomstig kunnen zijn contacteer dan de politie.


Moet ik hedendaagse bodemvondsten ergens melden?

Euromunten en hedendaagse bodemvondsten hoef je niet te melden bij de archeologische instanties.

Het metaaldetectie regelement ( gedragscode) in Nederland:

Naast de officiele wetten en regels bestaat er ook de gedragscode voor het zoeken met een metaaldetector. Welke regels gelden er tijdens het zoeken met een metaaldetector? Deze metaaldetectie gedragscode is zeer belangrijk. Wees een rolmodel voor de metaaldetectiehobby, volg de regels en overtreed de metaaldetectiewet niet, dan kunnen we met zijn allen nog lang genieten van deze mooie hobby.

  • Houdt je aan de metaaldetectie wet- en regelgeving die hierboven beschreven is.
  • Vraag altijd toestemming van de landeigenaar.
  • Maak geen omheiningen, afspanningen en andere eigendommen stuk.
  • Maak alle gaten die u graaft ook weer netjes dicht.
  • Behandel de natuur met respect, zorg ervoor dat u planten, bomen en graszoden niet beschadigd en laat het allemaal weer netjes achter. Dit voorkomt ook nog eens dat mensen en dieren zich kunnen verwonden.
  • Verstoor geen dieren. • Neem zoveel mogelijk al het metaalafval wat u vindt met de metaaldetector mee. Of gooi het in de afvalbak. Denk aan het milieu. Metalen, vooral koper en lood zijn slecht voor het milieu. Deze metalen leveren zelfs nog geld op bij de oud ijzerhandelaar!
  • In de nacht zoeken zonder toestemming van de landeigenaar is verboden. Iemand die 's nachts zoekt is verdacht bezig.

Meer informatie: Brochure gedragscode en wettelijke regels rondom metaaldetectie, opgesteld door PAN in samenwerking met de detectorverenigingen en de Erfgoedinspectie: Brochure gedragscode en wettelijke regels rondom metaaldetectie