general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

Informatie en advies startende zoeker

Leo Kooistra, oprichter van Kooistra Detectors en zelf al meer dan 40 jaar een ervaren metaaldetectorist, geeft antwoord op de meest gestelde vragen en deelt zijn belangrijkste tips met u!

1. Wat kan men zoal vinden met een metaaldetector?

Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten zoals goud, zilver, brons, blik, nikkel, zink, tin, lood, messing, aluminium, koper en ijzer. De voorwerpen die u vindt kunnen hedendaags zijn, dit zijn vaak vondsten die u op een recreatie terrein of strand zult vinden, zoals euromunten, sleutels, speelgoed, bierdoppen, colablikjes en moderne sieraden van nikkel, goud en zilver. Maar verdiept u zich in de historie, dan kunt u op plaatsen waar al honderden jaren wordt geleefd ook hele mooie en oude vondsten uit de bodem halen, zoals gespen, duiten, oorden, spelden, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes, wapens, fietsbelastingplaatjes, bijlen, dolken, musketkogels en oude sieraden. U zult vooral veel muntjes vinden uit alle tijden. Van moderne euro’s tot wellicht zelfs Keltische en Romeinse munten. Vondsten van 1000 jaar voor Christus zijn geen uitzondering. Maar uiteraard zult u ook veel metaalafval vinden zoals bierdoppen, treklipjes van blikjes en spijkers.

2. Hoe vind ik goede plekken om te zoeken?

Het is allereerst belangrijk te bedenken waar je naar op zoek bent? Wil je bijvoorbeeld graag euromunten en sieraden vinden, dan kan je het beste zoeken op plekken die druk bezocht worden en waar nu nog steeds veel mensen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stranden, maar ook speeltuintjes en in het park. De Nederlandse bodem ligt vol met geschiedenis. Ben je juist op zoek naar oude munten en gebruiksvoorwerpen, dan doe je er goed aan om je eerst te verdiepen in die plaatsen waar mensen vroeger woonden en welke wegen ze bewandelden. Er zijn metaaldetector hobbyisten die zich specialiseren in het zoeken naar bepaalde vondsten. Vondsten uit bepaalde periodes uit de historie (Romeins, Middeleeuws, Keltisch, WOII). Bijvoorbeeld door zich te verdiepen in oude kaarten, boeken, ansichtkaarten etc. In de bibliotheek is vaak genoeg te vinden! Over het algemeen zijn de betere plekken daar waar veel menselijke activiteit is geweest.

Interessante locaties zijn vaak de kerkpaden, plaatsen waar vroeger markten of kermissen werden gehouden, oude hessen- of handelsroutes, paden en kruispunten, oude begraafplaatsen, rondom oude molens, watertorens, oude aanlegplaatsen, plaatsen waar kastelen of ruïnes staan of stonden, geploegde akkers, oude parken, bossen, stort (terrein met oude grond uit de stad), bouwterreinen, rondom oude zwemplaatsen, campingterreinen etc. Turfwin gebieden zijn ook zeer aantrekkelijk. Bij ons in Friesland begon de turfwinning al voor het jaar 1600. Turf werd op boten geladen, verkocht en naar de grote steden in Nederland en België gebracht. Daar namen ze een lading stadsafval mee als retour vracht en dat werd weer verkocht aan de kleine startende boertjes in de turfgebieden in o.a. Friesland. Juist in dit afval dat jaarlijks over de akkers werd gestrooid worden veel munten, gespen, knopen, kogels en zilver gevonden. Soms zelfs gouden voorwerpen die in bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag verloren zijn. In dit afval dat vruchtbare grond werd, vinden zoekers de mooiste stukjes historie uit Nederland, België en Duitsland.

Denk nooit dat in je eigen omgeving niets te vinden is, want dat is zeker niet waar. O.a. bij de afbraak van oude gebouwen, onder vloeren, op het moment dat oude straten worden opengebroken, bij stadsparkvernieuwing en ook in de buurt van kanalen en vaarten kunt u zeker veel geluk hebben. Een goede tip is ook om in het bejaardentehuis of bij andere ouderen in de omgeving te vragen naar de geschiedenis van het dorp. Bijvoorbeeld waar vroeger gefeest werd, waar bijeenkomsten georganiseerd werden of de ijsbaan was. Door voorwerk te doen naar interessante zoeklocaties bij jou in de buurt kun je je kans op succes vergroten. Je kunt hiervoor uitgebreid de geschiedenis van een stad of streek induiken door geschiedenisboeken te lezen of het internet te raadplegen. Veel mensen maken hierbij gebruik van de websites:

http://www.topotijdreis.nl/

http://vici.org/

Belangrijk! Controleer voor u ergens gaat zoeken eerst of dat toegestaan is in het betreffende gebied en vraag altijd toestemming van de grondeigenaar.

3. Hoe diep zoekt een metaaldetector?

 
Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten, hoe diep een metaaldetector kan zoeken. Hier is echter geen eenduidig antwoord op te geven. Voor alle metaaldetectors geldt namelijk dat de maximale detectie diepte afhankelijk is van de voorwerpgrootte van het object, het bodemtype, de bodemomstandigheden en de instellingen op uw detector. Hoe groter het voorwerp is, hoe dieper de detector in staat is het voorwerp te kunnen detecteren. A-merk starters metaaldetectors kunnen een enkele munt vaak tot ca. 25-30 centimeter diepte detecteren en een groot voorwerp tot maximaal 1 meter. Maar er zijn ook metaaldetectors voor professionals die een enkele munt veel dieper kunnen vinden tot wel 50-70 cm en grote objecten nog veel dieper. Er bestaan geen metaaldetectoren die een voorwerp ter grootte van een enkele munt nog dieper dan ongeveer 70 cm kunnen detecteren. Ook een detector die meer dan 5000 euro kost kan dit niet. Deze professionele metaaldetectoren en bodemscanners zijn echter wel in staat grote voorwerpen zeer diep te detecteren, soms tot wel vele meters diep! Voor de meeste metaaldetectors bestaan er optioneel extra zoekspoelen voor uw detector waarmee u dieper kunt zoeken dan met uw standaard zoekspoel. Vaak kunt u hierdoor tot wel 25% extra diepgang bereiken.

4. Ik ben een starter >Welke metaaldetector moet ik aanschaffen?

Iemand die voor het eerst een hobby metaaldetector koopt doet er verstandig aan te beginnen met een goede starters metaaldetector. Het zoeken met een metaaldetector is een leerproces. De vele opties waarover dure metaaldetectors voor de professionals beschikken zijn voor u echt overbodig. U zult veel meer hebben aan een goede hobby metaaldetector die beschikt over alle basisprincipes. Ook is het niet aan te bevelen om te starten met een goedkope “Chinese speelgoed” detector, want dit gaat ten koste van de hobby, gezien u vrijwel niets zult vinden en de detector al snel op de zolder verdwijnt. Wilt u serieus een start maken met deze hobby dan adviseren wij u te beginnen met een A-merk starters metaaldetector. U dient rekening te houden met een budget van tussen de 150 tot 600 euro. Aanbevolen goede A-merken zijn o.a. Garrett, Quest, Nokta|Makro, Teknetics, Minelab, Fisher, C.Scope, XP en Bounty Hunter.

5. Welke metaaldetector is de beste?

Dit is een vraag die we heel vaak krijgen! En hier is echt geen eenduidig antwoord op te geven. Het is niet zo dat de duurste metaaldetector ook de allerbeste voor jou is. Persoonlijke voorkeuren, je kennis en je ervaring spelen hierbij een grote rol. Professionele modellen in het hogere segment zoeken uiteraard dieper dan een starters metaaldetector, maar hebben ook veel meer instellingsmogelijkheden. Hier ligt echter ook direct de valkuil. Indien je niet voldoende kennis / ervaring hebt en je iets verkeerd instelt dan gaat dit zeker ten koste van de zoekprestaties en je vondsten. Het kost echt tijd om je detector goed te leren beheersen. Oefening baart kunst, maar vaak duurt het wel meerdere maanden voor je je nieuwe detector echt onder de knie hebt. Over het algemeen kunnen we stellen dat iemand die zijn detector goed beheerst vaak het meeste succes zal hebben. Veel meer dan iemand met de allernieuwste en duurste metaaldetector die deze (nog) niet beheerst.
Mijn advies is ook om niet met elke hype mee te gaan. Voor je een metaaldetector wilt aanschaffen, adviseer ik je erover na te denken welke wensen en voorkeuren je hebt en op basis daarvan samen met een detector dealer een keuze te maken:

  • Waar wil je gaan zoeken?
    Allround? Of eerder specifiek alleen op stranden? Of alleen op akkers? Sommige modellen zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor strandzoekers dan andere.
  • Wat wil je gaan zoeken?
    Alles? Of ga je heel gericht op zoek naar euromunten en sieraden of juist specifiek naar Middeleeuws of WOII. Voor sommige zoekdoelen zijn bepaalde metaaldetectors beter geschikt dan andere, dit heeft o.a. te maken met de zoekfrequenties
  • Gebruiksvriendelijkheid
    Ben je iemand die zoveel mogelijk instelmogelijkheden wil en het geen probleem vind uitgebreide handleidingen door te spitten en veel tijd te investeren om met zoekprogramma’s te spelen en te testen om het maximale uit je detector te halen, of wil je een eenvoudig in te stellen meer geautomatiseerd model zonder veel toeters en bellen?
  • Gewicht
    Ben je van plan hele dagen op pad te gaan met de metaaldetector? Of af en toe even een uurtje? Heb je rugklachten of andere fysieke problemen? Het gewicht van de metaaldetector kan soms van groot belang zijn, overweeg of dit een belangrijk punt voor je is.
  • Steellengte
    Wordt de metaaldetector aangeschaft voor een kind of iemand met een lengte tot 1.50m of een lengte van meer dan 1.90m dan is het aan te bevelen goed te onderzoeken of de steellengte van de metaaldetector wel passend is. Kijk bij de keuze van je metaaldetector er ook naar op welke manier de steelconstructie instelbaar is. Telescoopstelen zijn tegenwoordig het meest geliefd.

5. Wie gaat er met de metaaldetector zoeken?

Schaf je de metaaldetector aan voor jezelf? Of moeten er ook andere gezinsleden of kinderen met het apparaat werken? Overweeg of het gewicht en de instelmogelijkheden ook voor hen passend zijn.

  • Waterdicht of niet? 
    Overweeg of je het belangrijk vind of je metaaldetector waterdicht moet zijn. Denk aan regenbuien en of de eventuele mogelijkheid om tijdens vakanties in het water te zoeken. Vrijwel alle detectors hebben overigens een waterdichte zoekspoel en voor het display zijn beschermhoesjes tegen regen en krassen verkrijgbaar. Maar een geheel waterdichte metaaldetector heeft uiteraard wel zo zijn voordelen.
  • Draadloze hoofdtelefoon of een kabel hoofdtelefoon?
    Kies je voor een model met een hoofdtelefoon? Overweeg dan eens of je voorkeur uitgaat naar een draadloze hoofdtelefoon of een kabel hoofdtelefoon. Een kabel hoofdtelefoon is aanzienlijk voordeliger maar kan tijdens het zoeken en vooral tijdens het graven ook erg lastig zijn. Een draadloos model biedt veel meer vrijheid.
  • Ingebouwde accu of gewone batterijen?
    Er zijn liefhebbers van ingebouwde accu’s die oplaadbaar zijn via USB en ook die juist de voorkeur hebben voor gewone verwisselbare AA of 9V batterijen. Denk erover na of dit een belangrijk punt voor je is.

6. Hoe kan ik mijn vondsten determineren?

Determineren betekent het identificeren van uw vondst. Oftewel het herkennen en kunnen benoemen wat voor vondst het is. U kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door het laten onderzoeken van voorwerpen die u gevonden heeft door kenners en experts. Op deze manier komt u meer te weten over het voorwerp. In Nederland kunt u uw vondsten ook laten determineren door de PAN of door archeologen en andere determinatie specialisten in uw regio. Regelmatig worden er ook determinatiedagen voor bodemvondsten georganiseerd. Een andere optie is muntenboeken en andere literatuur te raadplegen. Tegenwoordig wordt het ook steeds populairder om vondsten via Facebook pagina’s te laten determineren door mede hobbyisten. Een andere mogelijkheid is om uw vondst te vergelijken met vondsten uit de databank van de PAN / vondsten.nl met die van andere hobbyisten.

Tip: Om teksten op een munt te kunnen ontrafelen kunt u het beste een foto maken van de munt en deze foto op uw computer uitvergroten. Mogelijk kunt u dan wel de jaartallen en teksten aflezen, die u met het blote oog moeilijk kunt zien.

7. Waarom moet ik mijn vondsten registreren?

Het melden van je bijzondere vondsten is wettelijk verplicht en erg belangrijk. Door je vondsten te melden bij de PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) kun je mogelijk ook een waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van ons land in het verleden. Bovendien leer je vaak ook meer over je vondsten en de geschiedenis van je omgeving.
 

8. Hoe kan ik mijn vondsten het beste reinigen?

Elke vondst heeft zijn eigen kenmerken maar juist de pH waarde van de grond waar de vondst uit komt, het soort aanslag en de hoeveelheid aanslag bepalen de manier en intensiteit van reinigen.

  • Historische munten en vondsten
    Historische vondsten zijn vaak het mooiste zoals ze gevonden worden en dienen alleen beschermd te worden tegen corrosie (het roestproces) of oxidatie (de reactie met zuurstof). Sommige historische munten kunt u met de speciale reinigingspotloden goed reinigen. Maar pas op dat u uw mooie oude vondsten niet in een tumbler schoonmaakt. De patina zal geheel verdwijnen wat de waarde van uw vondst aanzienlijk kan verminderen. Gebruik ook geen chemische reinigingsmiddelen of cola om uw historische vondsten te reinigen. Vraag een expert om raad indien u niet weet hoe u uw vondst het beste kunt reinigen en laat deze anders in originele staat.
  • Euromunten en andere moderne vondsten
    De meeste moderne vondsten zoals euromunten en moderne sieraden kunt u het beste reinigen met een tumbler of ultrasoon reiniger. Zeer ideaal om de gevonden sieraden en munten weer schoon te krijgen.

9. Ik will alleen goud vinden, is dat mogelijk?

Vrijwel alle metaaldetectors zijn in staat kleine metalen afvalobjecten zoals spijkers te discrimineren. Dit betekent dat u de mogelijkheid heeft om uw metaaldetector zo in te stellen dat deze niet reageert op dergelijke ijzer-afvalobjecten. Vaak krijgen wij de vraag of het ook mogelijk is om de detector zo in te stellen dat deze alleen op goud reageert en alle andere metaalsoorten discrimineert. Dit is helaas niet mogelijk, zo ver is de techniek nog niet. Wel beschikken de meeste metaaldetectors over een voorwerpidentificatie / objectidentificatie waardoor u zelf kunt beslissen welke metaalsoorten / voorwerpsoorten u opgraaft.

10. Kan ik mijn metaaldetector meenemen op vakantie naar het buitenland? Is het mogelijk detectors te exporteren naar het buitenland?

Elk land heeft eigen regels omtrent het gebruik van metaaldetectors. In de meeste landen is het toegestaan metaaldetectors in je bezit te hebben of te vervoeren. Maar gelden er wel regels over het gebruik van metaaldetectors. Zo is het vrijwel nergens toegestaan archeologische monumenten te betreden. Ook zijn er landen waar het bezit van een metaaldetector is toegestaan, maar het opgraven van vondsten in de grond verboden is. Er zijn ook veel landen waar het wel toegestaan is of waar je een vergunning of toestemming nodig bent. Koop je een detector voor export of wil je je metaaldetector meenemen op vakantie naar het buitenland, informeer dan eerst in het betreffende land bij de overheid, douane of de gemeente wat de regels ten aanzien van metaaldetector gebruik zijn. Wij versturen wereldwijd en kunnen je ook helpen bij exportprocedures.

11. Wat is een pinpointer? Wat is het verschil tussen een losse pinpointer en een pinpointfunctie op uw metaaldetector?

Een pinpointer is een handig hulpmiddel om naast je metaaldetector te gebruiken voor de exacte plaatsbepaling van verborgen voorwerpen. Hierdoor kunt je de verborgen voorwerpen eenvoudiger lokaliseren en sneller opgraven. Er bestaan metaaldetectors met een ingebouwde pinpointfunctie en er zijn professionele losse pinpointers verkrijgbaar zoals de “Garrett Pro-pointer AT” en de “Nokta Pointer pinpointer”. De ingebouwde pinpointfunctie op je metaaldetector wordt vaak gebruikt om de locatie waar het object ligt zo exact mogelijk te bepalen, zodat je minder grote gaten hoeft te graven.
Heb je regelmatig moeite om de kleine objecten op te graven? Dan is een losse pinpointer aan te bevelen. Deze beweeg je in het reeds gegraven gat waarna deze je exact zal aangeven waar het object ligt. Veel mensen gebruiken naast de pinpointfunctie op hun metaaldetector een losse pinpointer omdat het heel veel tijd bespaard.

Tip: Omdat u een pinpointer gemakkelijk kunt verliezen, kunt u er het beste een spiraalkabel bij kopen. Bevestig de spiraalvormige kabel aan uw vondstentas of riem en aan uw pinpointer, zodat u hem niet verliest.

12. Mijn metaaldetector geeft veel storing en valse signalen. Hoe komt dit?

Je metaaldetector wordt onrustig door de aanwezigheid van interferentie door bijvoorbeeld hoogspanningsmasten, treinspoor, telefoonmasten, stroomkabels, schrikdraad etc. Ook kan de oorzaak van de storing of valse signalen gezocht worden in bodemmineralen zoals zout (aan zee) en / of de aanwezigheid van andere metaaldetectors of elektronica in de directe nabijheid. Ten slotte kan de storing veroorzaakt worden door het foutief instellen van je metaaldetector, of door je eigen schoenen / kleding (met stalen neuzen of andere metalen) of mobiele telefoon.

13. Hoe kan ik de storing op mijn metaaldetector verhelpen?

Controleer allereerst of er 1 van bovengenoemde stooreffecten aanwezig zijn in uw omgeving. Andere personen met een metaaldetector dienen op minimaal 10 meter afstand van u te blijven. Sommige stoorfactoren zoals hoogspanningsmasten of zout (aan zee) zijn simpelweg niet weg te nemen, u kunt wel proberen om de instellingen van uw detector zo aan te passen dat het effect van de storing zo beperkt mogelijk blijft. Om de storing / valse signalen proberen te reduceren kunt u proberen de grondbalans opnieuw uit te voeren, uw gevoeligheidsinstelling (sensitivity) iets naar beneden af te stellen, of, indien uw metaaldetector beschikt over een frequentie shift het niveau hiervan aan te passen. Indien de storing vermoedelijk wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van veel ijzervervuiling / bodemmineralisatie in uw zoekgebied kunt u eventueel ook gebruik maken van de ijzerdiscriminatie functie. Blijft de storing nog altijd bestaan probeer uw metaaldetector dan nogmaals op een andere zoeklocatie, mocht het probleem ook hier blijven bestaan, dan kan er eventueel ook sprake zijn van een technisch probleem en dient u contact op te nemen met onze technische service. Lees voor de zekerheid ook de handleiding van uw metaaldetector nog eens door.

14. Wat is een zoekfrequentie (kHz) en waarom bestaan er lage en hoge zoekfrequenties?

De frequentie van het elektromagnetisch veld. Meestal is deze tussen 3-61 kHz. Metaaldetectors met een hele lage zoekfrequentie hebben veel diepgang en zijn beter geschikt voor het opsporen van grote objecten. Metaaldetectors met een hoge zoekfrequentie zijn zeer nauwkeurig in het vinden van zeer kleine en fijne sieraden en goud(nuggets), maar verliezen daarbij wel dieptebereik. Over het algemeen is een zoekfrequentie van tussen de 7khz en 25khz aan te bevelen voor de allround Europese metaaldetector hobbyist om zowel een goed dieptebereik te behalen als ook de meeste kleine objecten te kunnen vinden.

Wat is het verschil tussen metaaldetectors met 1 zoekfrequentie en multifrequentie?

  • Single Frequency: 
    Metaaldetectors die werken op 1 zoekfrequentie. De meeste metaaldetectors werken op 1 zoekfrequentie.
  • Multifrequentie:
    Sommige professionele metaaldetectors beschikken over meerdere zoekfrequenties waar tussen de gebruiker kan wisselen. Bijvoorbeeld een 5khz, 14khz en 20khz zoekfrequentie op 1 metaaldetector. Wil de gebruiker allround zoeken gebruikt deze de 14khz, voor grote objecten op grote diepte gebruikt hij de 5khz en voor het zoeken naar zeer kleine fijne juwelen in de bovenlaag schakelt hij over naar de 20khz. De metaaldetector zoekt op 1 zoekfrequentie tegelijk.
  • Multi-Flex / Simultaneous Multifrequency:
    Een metaaldetector die op meerdere zoekfrequenties tegelijk zoekt. Bijvoorbeeld van 5khz tot 40khz tegelijkertijd. Het voordeel hiervan is dat de metaaldetector de voordelen van de verschillende zoekfrequenties combineert en dat hierdoor bijvoorbeeld de zeer kleine fijne objecten iets dieper gevonden kunnen worden.

15. Wat is een grondbalans? En wat zijn bodemmineralen?

In de bodem bevinden zich vanuit de natuur bodemmineralen. De meeste bodemmineralen zijn klein en bevatten metalen. (bijvoorbeeld zout, erts etc). Ze kunnen daarom valse signalen (grondstoring) veroorzaken op je metaaldetector. Door de grondbalans uit te voeren zal je metaaldetector het magnetisch veld van de grond wegfilteren en minder tot geen grondstoring / valse signalen meer ontvangen van de bodemmineralen. Veel metaaldetectors hebben een automatische grondbalans functie. Mijn advies is dat als er een automatische grondbalans op je detector zit, deze zo veel mogelijk te gebruiken. In de meeste bodemomstandigheden behaal je daarmee de beste zoekprestaties. Het uitvoeren van een handmatige grondbalans wordt door het meerendeel van de gebruikers niet correct uitgevoerd en dit gaat ten koste van je zoekprestaties en vondsten! Sommige moderne merken metaaldetectors zoals Nokta|Makro bieden een auto-handmatige grondbalans. Hierbij voer je een korte handmatige grondbalans uit, gevolgd door een bevestigingssignaal dat de grondbalans correct is uitgevoerd, dit is ook prima omdat u er op deze manier zeker van bent dat de grondbalans correct is afgesteld. De meeste starter metaaldetectors beschikken over een automatische grondbalans, de meer professionele modellen bieden daarnaast vaak ook de mogelijkheid tot een handmatige grondbalans. In hoog gemineraliseerde bodems en op het natte zoute strand is echter een handmatige grondbalans aan te bevelen. Het is bij een handmatige grondbalans belangrijk dat u op elke nieuwe zoeklocatie de grondbalans opnieuw uitvoert.

16. Wat is een Frequentieschakelaar / Frequeny shift / Frequentieaanpassing?

Indien je met meerdere personen met een metaaldetector op een veld bent, kunnen de metaaldetectors onderling op elkaar storen. Vooral indien de metaaldetectors op de zelfde zoekfrequentie (kHz) werken of van hetzelfde merk / model zijn. Indien je de frequentieschakelaar instelt op een ander niveau, zullen de metaaldetectors niet meer op elkaar storen. Deze functie kan ook helpen bij storing van andere elektronica of elektromagnetische velden en is indien je ook deelneemt aan zoekwedstrijden, sterk aan te bevelen.

17. Wat betekent Recovery Speed en waarom is dit belangrijk?

Dit is het reactievermogen (herstelsnelheid) van je metaaldetector. Metaaldetectors met een hoge recovery speed zijn in staat dicht naast elkaar gelegen objecten als afzonderlijke objecten te herkennen. Hierdoor weet je dat er zich meerdere objecten onder de schotel bevinden. Metaaldetectors met een lage recovery speed zullen dit daarentegen niet herkennen en de naast elkaar gelegen objecten aangeven als 1 object, waardoor het kan gebeuren dat je objecten misloopt. Een tip is ook om altijd na het uitgraven van een object, nogmaals met je metaaldetector te controleren of er nog meer objecten liggen.

18. Wat is een zoekspoel? En wat betekent een zwaaibeweging? Of zwaaisnelheid?

Een zoekspoel is een ronde / ovalen schijf aan de onderkant van de metaaldetector. Met de zwaaibeweging wordt de horizontale beweging van deze zoekspoel op ca. 3cm zwaaihoogte boven de grond bedoelt in een baanbreedte van ca. 1 meter. Je dient je zoekspoel continue te bewegen van links naar rechts om een oppervlakte af te zoeken.

Het is belangrijk om de zoekspoel altijd parallel aan de grond te bewegen. Dit is de enige manier om nauwkeurige resultaten te krijgen.

19. Wat betekent Sensitivity?

Dit is de gevoeligheidsinstelling van je metaaldetector en tegelijkertijd ook de diepte instelling. Hoe hoger je de sensitivity van je metaaldetector instelt hoe dieper je metaaldetector zoekt en hoe gevoeliger deze ook wordt voor grondverstoring en elektronische storing. Andersom hoe lager je de sensitivity instelt hoe minder last je hebt van storing. Dit gaat echter wel ten koste van je dieptebereik. Aan te bevelen is de sensitivity in te stellen op het hoogst haalbare stille niveau. Dit is het niveau waarbij je vrijwel geen last meer hebt van stoorsignalen. De ideale instelling kan per zoeklocatie weer variëren.

20. Wat betekent discriminatie?

De mogelijkheid op je metaaldetector om een deel van de ongewenste metaalsoorten / objecten te negeren / uit te sluiten van het zoekproces. Veel toegepast om spijkers en andere ongewenste ijzer objecten uit te sluiten.

21. Wat kun je doen met de „Notch“ functie?

Met deze functie is het mogelijk om een bepaalde objectsoort te negeren (uit te sluiten) of juist te accepteren:
  • Als je kiest voor accepteren wordt alleen deze objectsoort gedetecteerd en de rest afgewezen.
  • Kiest u voor negeren dan worden alle andere objecten gedetecteerd behalve het betreffende objectsoort.
Deze functie lijkt op de discriminatie functie, alleen is die functie niet in staat 1 specifiek segment uit te filteren en de notch wel. Bij de discriminatie functie worden alle objecten die in het ingestelde discriminatiegebied liggen afgewezen.

22. Wat betekent voorwerpidentificatie (VID) / objectidentificatie

Met de voorwerpidentificatie functie kun je leren herkennen van welke metaalsoort / objectsoort het verborgen object naar alle waarschijnlijkheid is. Dit kan op verschillende manieren. De meeste metaaldetectors beschikken over audiotoon identificatie. Dit betekent dat de metaalsoorten een andere audiotoonhoogte hebben. (Bijvoorbeeld zilver een hoge toon, ijzer een hele lage toon). Op deze manier kun je leren bepalen van welke metaalsoort het voorwerp waarschijnlijk is. Ook kun je soms leren horen of het een klein of een groot voorwerp betreft, of een diep of ondiep gelegen voorwerp.
Bij digitale metaaldetectors kun je daarnaast vaak simpelweg op je display aflezen van welke metaalsoort het voorwerp onder de grond waarschijnlijk is, vaak in bloksegmenten (bijvoorbeeld waarschijnlijk zilver of ijzer). De allernieuwste digitale metaaldetectors beschikken over een voorwerpidentificatie in nummers, ook wel numerieke voorwerpidentificatie genoemd. Dit betekent dat zodra je een voorwerp detecteert, er een nummer op het display verschijnt. Dit nummer geeft de waarschijnlijke voorwerpsoort weer. Numerieke voorwerpidentificatie is een zeer nauwkeurige vorm van voorwerpidentificatie gezien je hiermee ook specifieke objecten kunt leren herkennen. Bijvoorbeeld een euromunt (nr. 76) etc. De voorwerpidentificatie is echter wel altijd een waarschijnlijke indicatie van de mogelijke metaal- of objectsoort, het is nooit 100% zeker! Daarnaast hebben sommige metaalsoorten waaronder goud een VID die overeenkomt met diverse andere metaalsoorten.

Tip: Indien je detector beschikt over een numerieke voorwerpidentificatie weet dan dat een waardevol object vaak een stabiele / constante ID waarde laat zien met weinig tot geen verspringing van het nummer, zoals bijvoorbeeld 76-77 of 60-62. Dat zijn vaak de goede signalen. Krijgt u een onstabiel signaal met een sterk verspringende ID waarde (tientallen heen en weer), dan gaat het daarentegen vaak om metaalafval objecten.

Bij twijfel, toch graven!

23. Wat betekent Iron Audio?

Mogelijkheid om bij gediscrimineerd ijzer in plaats van geen enkel geluid, alsnog een specifiek geluid te horen, meestal een brom toon.
Handleidingen, quick start guides en andere gebruiksaanwijzingen in verschillende talen zijn te vinden op ons detectorportaal op: www.detectorportal.eu

Tenslotte nog enkele belangrijke punten van aandacht die ik je wil meegeven:

  • Vraag altijd toestemming aan de landeigenaar of beheerder van de grond of je op zijn/haar grond mag zoeken.
  • Ga niet zoeken op: Archeologische opgravingen, beschermde cultuur historische plekken zoals bv. Kastelen, burchten en ruïnes, en ook niet op ingezaaide akkers, weidegebied met vee, beschermt natuurgebied, prive terrein zonder toestemming.
  • Wees een ambassadeur van onze hobby en maak alle gaten die u graaft ook weer netjes dicht. Behandel de natuur met respect, zorg ervoor dat u planten, bomen en graszoden niet beschadigt en laat het allemaal weer netjes achter. Dit voorkomt ook nog eens dat mensen en dieren zich kunnen verwonden. Realiseer je ook dat een landeigenaar niet snel opnieuw toestemming zal geven aan metaaldetector hobbyisten indien zijn land respectloos behandeld wordt en gaten niet dichtgegooid worden.
  • Neem zover als mogelijk is al het metaal wat je vindt, ook al is het niet interessant, mee. Denk aan het milieu. Metalen, vooral koper en lood zijn slecht voor het milieu. Deze afval metalen kunnen soms zelfs nog eens geld opleveren bij de ijzerboer.
“Ik hoop dat mijn tips, uitleg en adviezen zullen bijdragen aan het succesvol beoefenen van deze prachtige hobby. Ik wens je heel veel zoekplezier toe!“

Met vriendelijke groet,
Leo Kooistra