general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

Metaaldetectie vondsten schoonmaken, hoe doe je dit?


Als je op avontuur gaat met je metaaldetector is er niks leukers dan het vinden van artefacten uit de geschiedenis. De geschiedenis van Nederland gaat tot 2000 jaar terug. We hebben in Nederland verschillende gemineraliseerde bodems waar je relieken in kunt vinden zoals; zandgrond, veengrond, zure grond, akkerkleigrond, rivierkleibodem en zeekleibodem. Als een echt hobbyist vind je het vast en zeker heel leuk om vondsten te laten herstellen of dit zelf te doen. Niet iedere vondst knapt daadwerkelijk op bij het herstellen. Sommige vondsten zullen beschadigen of breken. Het komt ook vaak voor dat een reliek veel mooier is in de gevonden staat en dat je het alleen dient te beschermen tegen corrosie (het roest proces) of oxidatie (de reactie met zuurstof).

Wat is conservatie?

Je kunt ervoor kiezen om de voorwerpen zelf schoon te maken of dit te laten doen door een vondstenexpert. Als je dit laat doen door een specialist dan worden bepaalde vondsten verder onderzocht (als deze zeldzaam zijn) en na afronding van het onderzoek naar het depot gebracht. In beide gevallen is het van belang om conservatie te overwegen. Door een object te conserveren, zorg je ervoor dat het object bewaard blijft. Alle acties die worden uitgevoerd, zijn bedoeld om de vondsten op de lange termijn in goede staat te behouden waarbij alle archeologische informatie bewaard blijft.

Waarom conserveren?

De belangrijkste reden om een vondst te conserveren is, dat een object door conservatie raadpleegbaar blijft, ook door toekomstige generaties. Dat betekent dat op een later moment er onderzoek gedaan kan worden omdat de archeologische informatie bewaard is gebleven.

Conservatie wordt niet altijd op alle vondsten toegepast. Als je het door een specialist wilt laten doen dan kunnen de kosten voor het conserveren aardig oplopen, vooral bij zeldzame objecten. Als een object veel informatie kan opleveren, is dit ook een belangrijke reden om het te conserveren. Het tentoonstellen van een vondst aan publiek, kan een andere reden zijn om deze te conserveren. Wij begrijpen ook dat jij je vondsten graag tentoonstelt in je eigen vitrinekast. Hierom geven wij jou tips hoe jij je vondsten het beste kunt schoonmaken en bewaren.

Wat voor verschillende schoonmaak methodes zijn er?

Ultrasoon reiniger aanbevolen door Kapaan

Om het eerste vuil te verwijderen, kan de vondst het beste in de Kapaan ultrasoon gelegd worden. Het reinigingseffect in een ultrasoon bad ontstaat doordat geluidsgolven door het water worden gestuurd. Hierdoor ontstaan duizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven in elkaar klappen. Deze implosies hebben een veel te kleine stroming, waardoor het als een borstel werkt en ervoor zorgt dat het vuil losweekt van het voorwerp. Het voordeel hiervan is dat de ultrasoon trillingen zonder krassen of schuurplekken op plaatsen komt, waar je met de hand niet bij kan komen. Een ultrasoon reiniger is een apparaat dat met water of een andere vloeistof gevuld moet worden. Vervolgens reinigt het apparaat de vondsten automatisch door middel van deze ultrasone trillingen. Een ultrasoon reiniger is uitermate geschikt voor het schoonmaken van metaaldetectie vondsten zoals o.a. ringen, kettingen, horloges, armbanden, muntgeld, brillen, oorbellen, sleutels en nog veel meer. Uw vondsten worden weer als nieuw!

Koop hier je ultrasoon reiniger.

 Lortone Tumbler polijst trommel

Een tumbler / polijsttrommel wordt gebruikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil. Het gebruik van een tumbler is vrij simpel: je vult de trommel ongeveer driekwart met water, voegt hier een drupje afwasmiddel en wat polijstkorrels aan toe. Vervolgens leg je de vondst(en) die je schoon wil hebben in de trommel, doe je de deksel er op en laat je het draaien. Let er wel op welke korrels, kogels of grit je gebruikt, aangezien deze allemaal een ander resultaat geven. De duur van het gebruik van de trommel hangt af van persoonlijke voorkeur. Het is wel verstandig om tussendoor even te kijken of je al tevreden bent met het resultaat. 

 

*Pas op  dat u uw mooie oude vondsten niet in een tumbler schoonmaakt. De patina zal geheel verdwijnen wat de waarde van uw vondst aanzienlijk kan verminderen. Gebruik ook geen cola of chemische reinigingsmiddelen om uw historische vondsten te reiningen.

 

Schaf hier jou Lortone tumbler polijst trommel aan.

Schoonmaakblok voor munten

Dit blok is perfect voor het schoonmaken van munten. Dit blok is erg gebruiksvriendelijk en te gebruiken door jong en oud. Draai de schroef iets los, zoek de juiste maat voor uw munt. Steek de munt erin en draai de schroef weer vast. Zo kunt u het blok met één hand vasthouden en met de andere hand de munt schoonmaken, bijvoorbeeld met reinigingspotloden. Geschikt voor munten met een diameter van 15 tot 30 mm.

 

Koop hier!

Handige reinigingpotloden van Le crayon á André

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende tools om de vondsten schoon te maken. Veel mensen vinden het fijn om de Le crayon á André reinigingspotloden te gebruiken voor het schoonmaken van hun gevonden munten. Deze potloden heb je in 6 verschillende soorten:

  • Potlood met driehoekige punt
    Uiterst precisiewerk waarmee u de kleinste details op munten kunt schoonmaken zoals letters, cijfers, wapens en andere versieringen.

  • Scalpelpotlood
    Met de punt van koper kun je sterke concrementen verwijderen voordat je het patina bereikt.

  • Polijstborstel dubbelzijdig
    Wordt gebruikt voor het gelijkmatig polijsten van munten van koper, messing, aluminium en brons. Deze borstel beschadigt het patina van de munt niet en is niet navulbaar.

  • Dikke potlood
    Het potlood bestaat uit een amalgamatie van messing en staal gecombineerd met een speciaal rubber en kristal compound om hardnekkig vuil te verwijderen.

  • Dunne potlood
    Dit potlood heeft dezelfde samenstelling als het dikkere potlood, maar heeft een meer fijnere punt om de kleiner details te bewerken.

  • Glasvezelpotlood
    Deze glasvezelpotloden splinteren niet en vormen geen gevaar voor de gezondheid.

Hierdoor kun je veel preciezer te werk gaan tijdens het schoonmaken. In combinatie met de potloden kun je nog gebruik maken van een vergrootglas. Hiermee kun je goed zien wat je doet en gemakkelijk de laag van de munt afschrapen om erachter te komen om wat voor munt het zou kunnen gaan. De potloodjes en pennetjes zijn ook erg handig om andere vondsten mee schoon te maken. 

 

Bekijk hier welke set het beste bij jou past.

 

Wij zijn heel benieuwd naar jullie vondsten!

Post onder deze blog een reactie en vertel ons over jullie meest bijzondere vondsten en hoe jullie je vondsten altijd schoonmaken.

Een commentaar schrijven

Uw commentaar wordt pas na beoordeling gepubliceerd.

Datum

15 mei 2023

Auteur

Siobhan

Categorieën

Metaaldetectie vondsten schoonmaken, hoe doe je dat?

Terug naar het overzicht