general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

Metaaldetectie regels, wat moet je weten?

Wist jij dat je In Nederland schatten kunt vinden tot wel 2000 jaar terug?

Diverse objecten uit de Byzantijnse, Merovingische, Karolingische, Romeinse tijden en de Middeleeuwen wachten om door jou en je metaaldetector ontdekt te worden. In heel veel landen is het niet toegestaan om te zoeken met je metaaldetector. In Nederland is het wel toegestaan om met een metaaldetector rond te lopen op openbare plaatsen. Op stranden en in parken is het toegestaan om op avontuur te gaan en alles wat je daar vindt mag je houden. Naast munten en sieraden kan je ook fossielen vinden op het strand. Hoe tof is dat! In alle andere gevallen moet je toestemming hebben van de landeigenaar om op zijn / haar terrein te mogen zoeken.

Let erop dat in een aantal plaatsen een algemeen verbod van toepassing is voor het gebruik maken van een metaaldetector. Check altijd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of informeer bij de gemeente naar de APV locaties in je gemeente, want het is verboden om gericht te zoeken en te graven op plekken die gemarkeerd zijn als archeologisch gebied.

Veel mensen kennen de regels over schatvondsten niet. Sommigen houden het daarom geheim als ze iets bijzonders gevonden hebben. Ze zijn bang dat ze het niet mogen houden. Dat is jammer, want daardoor blijft veel informatie over bijzondere archeologische vondsten onbekend bij archeologen en bij het publiek. Het is in Nederland officieel per wet geregeld dat archeologische voorwerpen ouder dan 50 jaar  gemeld moeten worden. Zijn de schatten jonger dan 50 jaar dan hoef je deze niet te melden.  Als een vondst niet echt als een bijzonder en waardevolle schat bestempeld kan worden, dan mag de vinder hem gewoon houden. Als het wel om een schatvondst gaat, dan moet de vinder die vondst voor de helft delen met de eigenaar van de grond waarin de schat gevonden is, ook moeten archeologen gedurende zes maanden de mogelijkheid krijgen om de schatvondst gedetailleerd te kunnen bestuderen.

Even een paar regels over metaaldetectie.

 

  • Wees een ambassadeur van deze mooie hobby.
  • Vraag toestemming bij de gemeente, landeigenaar of beheerder van het grond.
  • Gebieden waar je niet mag komen zijn:
  • beschermde cultuurhistorische plekken zoals bv. Kastelen, burchten, ruïnes, 

terreinen waar archeologische opgravingen plaats vinden (zie o.a. www.cultureelerfgoed.nl)

  • ingezaaide akkers, beschermd natuurgebied en natuurgebieden met vee.
  • Archeologische vondsten zoeken of oprapen mag alleen op publieke grond, en niet op of rond een monument.
  • Je mag maximaal 30cm diep graven.
  • Als je een (mogelijk) archeologische vondst doet, bent je wettelijk verplicht om dit te melden.
  • Wees voorzichtig als je munitie of wapens vindt!
  • Stop meteen met graven, bedek blootgelegde munitie en neem afstand!
  • Omdat dit explosiegevaar met zich mee kan brengen. Neem je contact op met de lokale politie of bel de EOD.
  • Zoeken naar vondsten onderwater of bij archeologische opgravingen mag niet.
  • Maak alle gaten die u maakt ook weer netjes dicht, behandel de natuur met respect, zorg ervoor dat u planten, bomen en graszoden niet beschadigd en laat het allemaal weer netjes achter. Dit voorkomt ook nog eens dat mensen en dieren zich kunnen verwonden.
  • Help mee Nederland schoner te maken! Neem alle rommel mee en gooi dit in de prullenbak, (denk aan: plastic, blikjes, oud ijzer, glas of bier dopjes).

    Metaal detectie regelement (kooistra-detectors.eu)

 Protocol Vondstmeldingen stappenplan:

  1. Informatie verzamelen.
  • Waar is het gevonden? Wees zo exact mogelijk.
  • Hoe heb je het gevonden?
  • Maak foto’s van de locatie en de vondst.
 
  1. Het bewaren van de vondst.
  • Doe de vondst in een (schoon) zakje of een plastic zak met gaatjes.
  • Spoel de vondst niet af! Sommige oude materialen kunnen hier niet tegen en dan kan je het beschadigen.
 
  1. Melding maken.
  • Bij een bom of granaat neem je direct contact op met de politie en-/of EOD.
  • Bij een bijzonder schatvondst neem je contact op met de gemeente en het archeologisch depot of een ArcheoHotSpot. Zij kunnen u stap voor stap verder helpen en in contact brengen met de betrokken gemeente.
 
  1. Melden bij PAN in het geval van een vondst ouder dan 50 jaar.
  • Neem contact op met het PAN-project om je vondst te laten registreren.
  • Of registreer je vondst zelf heel eenvoudig via de PAN-app!
  • Je hoeft je vondsten niet af te geven, de PAN registreert alleen de vondst om meer kennis te verkrijgen van de geschiedenis van Nederland.
  • Brochure gedragscode en wettelijke regels rondom metaaldetectie, opgesteld door PAN in samenwerking met de detectorverenigingen en de Erfgoedinspectie: Download. Samenvatting gedragscode en wettelijke regels rondom metaaldetectie: Download

Het herkennen van een vondst.

Lees hier hoe jij makkelijk een vondst kunt herkennen.

Metaal

IJzer, tin, koper, zilver en goud, en mengsels hiervan komen vaak als roestklompen of groengekleurde vlekken in het zand voor. Zeer kwetsbaar materiaal, kan breken en in delen uiteenvallen.

Aardewerk

Gebakken klei van wisselende hardheid. Soms versierd of gekleurd. Vanaf de middeleeuwen komt geglazuurd aardewerk voor. Prehistorische zacht gebakken aardewerk is zeer kwetsbaar.

 

Bot

Mensen- of dierenbotten kunnen geheel of gedeeltelijk uit het zand steken. In geval van verbranding kunnen er grijs-zwarte of helderwitte sporen te zien zijn. Zeer kwetsbaar materiaal.

Hout

Tekent zich vaak als donkere of bruine band af in het zand. Het kan gaan om vlechtwerk, gereedschappen, bouwconstructies en vaartuigen. Houtskool geeft een zwart spoor. Zeer kwetsbaar materiaal.

Glas

Oud glas heeft van een patina, een laagje dat vaak lijkt op veelkleurige olievlekken. Het is heel kwetsbaar. Het kan bijvoorbeeld onderdeel zijn geweest van glasvenster, een flesje of kraal.

Steen

Vuursteen of andere soorten natuursteen werden gebruikt voor gereedschappen. Dit kan in concentraties voorkomen.

Botten van een soldaat uit 1799!

WatchdutchMD was op avontuur met hun Garrett AT PRO waterdichte metaaldetector in een prachtig bosgebied.
Tijdens hun zoektocht vonden zij iets super speciaals!  
Sio vond een bot van een soldaat uit 1799. Zij namen contact op met een museum die gespecialiseerd is in deze oorlog en de daarbij behorende vondsten. 
 
Bekijk hieronder de video om te kijken hoe dat avonturen verliep!
 Ben jij benieuwd naar hun andere avonturen? Abonneer dan op hun kanaal en mis nooit meer een video. 

Heb jij weleens gehoord over de “ The Coinhunters Company “?

“The Coinhunters company” is een vereniging speciaal voor metaaldetector hobbyisten. In 1982 kwamen de The Coinhunters” tot het idee om een verenigingsblad te maken. Dit werd een groot succes. Ze organiseren 2 keer per jaar bijeenkomsten (zoekdagen) voor hun leden en elk kwartaal brengen zij een prachtig nieuw magazine uit over de metaaldetector hobby en de vondsten. Een jaarlidmaatschap kost maar €25. Word jij ook lid?

Hartelijk dank voor het lezen van deze nieuwe blog!

Wij delen allemaal de passie voor metaaldetectie en de geschiedenis. Zo kunnen sommige vondsten veel meer vertellen dan je misschien verwacht. Het kan ons vertellen hoe de geschiedenis van Nederland eruit heeft gezien. Als wij alle regels omtrent metaaldetectie en vondstmeldingen hebben gevolgd dan dragen we allemaal bij aan het beschermen van de archeologie en de kennis van de geschiedenis van Nederland.

Een commentaar schrijven

Uw commentaar wordt pas na beoordeling gepubliceerd.

Datum

19 januari 2023

Auteur

Siobhan

Categorieën

Metaaldetecten

Terug naar het overzicht